Zonnecrème draagt zorg voor je huid

Even genieten van de zon kan al snel resulteren in een pijnlijk verbrande huid. Daarom is het belangrijk je huid te beschermen tegen de zon. Dat kan onder meer met kleding, een hoofddeksel en niet te vergeten met zonnecrème uiteraard.

Zonnecrème als bescherming tegen de zon

Tijdens de uren dat de straling van de zon het sterkst is, wordt aangeraden te kiezen voor extra bescherming van de huid, zoals met zonnecrème. Hoe sterker de zonnekracht, hoe groter de kans op verbranden. Tussen 11u en 15uur staat de zon het hoogst en kan ze dus de meeste schade toebrengen aan de huid. Ook de intensiteit van de zon kan variëren. Zo is deze zeer hoog op gletsjers en in de tropen, behoorlijk op het strand en matig bij een bewolkte hemel.

Zonnecrème als bescherming tegen UV-straling

De straling van de zon is onder te verdelen in verschillende soorten, waaronder de schadelijke ultravioletstraling. De UV-straling kan op zich ook weer onderverdeeld worden in verschillende types straling. De UV-A straling veroorzaakt huidveroudering en de UV-B straling veroorzaakt zonnebrand. Beide zaken kunnen in een later stadium huidkanker veroorzaken. Met zonnecrème kan je de huid in beperkte mate tegen deze types UV-straling beschermen.

De juiste zonnecrème met de juiste factor

Een zonnecrème kan in verschillende gradaties de huid beschermen. Deze gradaties worden op de verpakking van de zonnecrème vermeld met de benaming SPF of Sun Protection Factor. De meest courante zijn zonnebeschermingsfactoren 20, 30 en 50. Een zonnecrème met SPF 10 biedt lage bescherming, met SPF 15 tot 20 biedt een gemiddelde bescherming, met SPF 30 tot 50 biedt een hoge bescherming en met een SPF hoger dan 50 biedt een zeer hoge bescherming. Wanneer we echter de concrete verhoudingen bekijken blokkeert een zonnecrème met factor 30 ongeveer 96 procent van de UVB-stralen, met factor 50 ongeveer 98 procent en met factor 50+ ongeveer 99 procent. Een zonnecrème met een dubbel zo hoge factor beschermt dus niet dubbel zo veel.

Passende zonnecrème bij elk huidtype

Negroïde en Aziatische types hebben een zeer donkere huid die vrijwel nooit verbrandt en die zonnecrème vraagt van minimaal factor 5. Ook types met een getinte of licht getinte huid in het algemeen zullen zelden verbranden en kunnen kiezen voor een zonnecrème van minimaal factor 10 of 15. Voor types met een lichtere huid die wel bruin wordt, is wel minstens een zonnecrème met factor 20 nodig. Types met een lichte huid die zelden bruin wordt, kunnen snel verbranden en hebben dus een zonnecrème van minimaal factor 30 nodig. Welke factor je kiest, wordt dus voornamelijk bepaald door je huidtype. 

Het belang van zonnecrème voor kinderen

Kinderen zijn extra gevoelig voor schadelijke stralingen van de zon aangezien de huid van kinderen nog niet voldoende ontwikkeld is om natuurlijke bescherming te bieden tegen UV-straling. De vorming van melanine die de huid van nature al enigszins beschermt en waardoor de huid bruin kleurt, is zo goed als niet aanwezig bij kinderen. Kinderen bij wie de huid ernstig verbrand raakt door de zon, lopen een hoger risico op huidkanker later. De huid van kinderen dient dus altijd extra beschermd te worden met zonnecrème en bij kinderen dient dus ook minimaal factor 30 gebruikt te worden.

Om je huid zo goed mogelijk te beschermen, kan je kiezen voor een erkend merk met producten van hoogwaardige kwaliteit. Hiervoor kan je rekenen op de producten van de merken Dr Rimpler en Mila d’Opiz bij Beauty in a Box. Je vindt er ook een ruim assortiment aan gelaatsverzorging zoals een goed gezichtsmasker en de beste dagcrème. Ook wallen wegwerken was nog nooit zo eenvoudig met kwalitatieve schoonheidsproducten. Met een groot aanbod aan make-up artikelen laat je je ogen spreken met fantastische smokey eyes. Ontdek het snel allemaal op de webshop van Beauty in a Box.