Verzorging na de zomerzon

Waarom zonnecosmetica

Waarom is het zo noodzakelijk om onze huid te beschermen tegen de zon met zonnecosmetica ? Hieronder zal u lezen dat de huid een aantal beschermingsmechanismen heeft van zichzelf, maar die zijn niet voldoende om de invloed van de zon volledig weg te werken.

Natuurlijke UV-bescherming

De huid heeft van nature 5 beschermingsmechanismen tegen UVA- en UVB-stralen:

  1. Directe pigmentatie: onder invloed van UV-stralen wordt de huid onzichtbaar beschadigd, deze  schade wordt zichtbaar door bruine verkleuring op het moment zelf en door huidveroudering op lange termijn
  2. Indirecte pigmentatie: UVB-stralen veroorzaken eerst roodheid, geven daarna een mooie bruining; zijn verantwoordelijk voor zonnebrand
  3. Vorming van een lichtbarrière als bescherming tegen teveel licht; De vorming van de bruine kleur gaat gepaard met verdikking van de hoornlaag
  4. Transpiratie: Geeft slechts een geringe bescherming, het absorbeert enige UV-straling
  5. Enzym-activering: UVA- en UVB-stralen beschadigen de celkern, enzymen herstellen de beschadiging. Ook deze bescherming is gering.

Gezien het vermogen van de huid om zichzelf te beschermen zo klein is, is het aangeraden om cosmetische UV-bescherming te gebruiken, zodat de nadelige effecten van de zon (huidveroudering, maar ook huidkanker) vermeden kunnen worden en we met een gerust hart ten volle kunnen genieten op een zomerse dag !

Cosmetische UV-bescherming

Lichtfilters geven de huid bescherming tegen UV-stralen. We onderscheiden chemische en fysische filters:

Chemische lichtfilters zijn olie- of wateroplosbare stoffen, die een zodanige structuur hebben, dat ze in de bovenste huidlagen indringen, en de UV-stralen absorberen. (bvb klassieke zonnefilter)

Fysische lichtfilters zijn onoplosbare stoffen met een structuur, waardoor ze niet in de huid dringen maar aan het huidoppervlak de UV-stralen weerkaatsen. (bvb kleurpigment in make-up poeder)

De combinatie van de twee soorten filters maakt het mogelijk om bescherming te bieden tegen een breed spectrum van de UV-straling.