Last van huidproblemen?

Couperose

Wat is couperose?

Couperose is een cosmetisch storende, maar ongevaarlijke huidaandoening. Dit huidprobleem gaat meestal gepaard met een abnormale roodverkleuring van de wangen en/of de neus. Het voorhoofd en een gedeelte van de kind kunnen regelmatig tekenen van roodheid vertonen. Vaak ziet met ook kleine rode stervormige vlekken of lijntjes.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat door een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes in het gelaat. Door het voortdurende fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden, waardoor de bloedvaatjes zichtbaar worden en blijven op de huid. De oorzaak is niet bekend, vermoedelijk is het erfelijk bepaald.

Hoe behandel je couperose?

Vast staat wel dat een couperose (geneigde) huid van nature zeer gevoelig is en het bijgevolg zeer belangrijk is om de huid altijd goed te verzorgen en beschermen. Op die manier kan men soms voorkomen dat de neiging tot vormen van couperose adertjes, zich omzet in effectief zichtbare adertjes in het gelaat.

Gebruik een dagelijkse verzorging voor de gevoelige huid. Bescherm je in de zomer tegen de zon met een goede zonnebescherming en in de winter met een huidverzorging die je huid beschermt tegen de koude.


Extra tips tegen couperose

  • Vermijd grote temperatuurverschillen, overmatige blootstelling aan UV-stralen, sauna’s, bubbelbaden, … Warmte heeft een groot effect bij het opwekken van couperose.
  • Vermijd pikant eten, alcohol, warme dranken, …