Hoe ontstaan pigmentvlekken?
De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van pigmentvlekken is de zon. Zij stimuleert de huid tot aanmaak van melanine om zich te beschermen tegen UV-stralen en in combinatie met een verstoorde melanineproductie kan dit leiden tot een opeenhoping van pigment en dus tot pigmentvlekken. Maar de zon is niet altijd de oorzaak, er zijn nog een aantal andere factoren die de melanineproductie beïnvloeden, zoals hormonale veranderingen, roken, erfelijkheid, …
De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd krijgen pigmentvlekjes (ouderdomsvlekjes) op de huid, vooral op handruggen, decolleté en gelaat omdat dit de plaatsen zijn waarmee men vaak in de zon komt.
Een opeenhoping van pigment kan ook ontstaan door een letsel op de huid, variërend van een schaafwonde tot het gevolg van een agressieve behandeling (peeling, laser,…). Deze vlekken zijn meestal tijdelijk, maar het kan jaren duren vooraleer ze verdwenen zijn.
Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker, dan krijg je donkere vlekken in het gelaat, soms in de hals vooral tijdens een zwangerschap vandaar de benaming, maar eigenlijk kan eender welke hormonale verandering een dergelijke pigmentophoping veroorzaken. Het positieve is dat deze vlekken ook weer spontaan verdwijnen als de hormonale schommelingen zijn opgelost.