Verlof van 20/07 tot 05/08 - Bestellingen worden na het verlof verwerkt.

Pigmentvlekken

Pigment is de kleurstof van de huid, haren en ogen, het wordt ook wel melanine genoemd. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon wordt de melanineproductie gestimuleerd om onze huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen.

Pigmentvlekken zijn opeenhopingen van melanine in de huid (ook hyperpigmentatie genoemd), waardoor een donkere vlek ontstaat. Los van de oorzaken zijn pigmentvlekken onschadelijk, enkel ontsierend voor de huid vooral als ze zich in het gelaat bevinden. Onder invloed van UV-licht kunnen pigmentvlekken echter van aard veranderen en evolueren tot huidkanker, die variëren van makkelijk te behandelen soorten tot een dodelijke variant, het is dus belangrijk om pigmentvlekken regelmatig te laten nakijken door een professional.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

De belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van pigmentvlekken is de zon. Zij stimuleert de huid tot aanmaak van melanine om zich te beschermen tegen UV-stralen en in combinatie met een verstoorde melanineproductie kan dit leiden tot een opeenhoping van pigment en dus tot pigmentvlekken. Maar de zon is niet altijd de oorzaak, er zijn nog een aantal andere factoren die de melanineproductie beïnvloeden, zoals hormonale veranderingen, roken, erfelijkheid, …

De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd krijgen pigmentvlekjes (ouderdomsvlekjes) op de huid, vooral op handruggen, decolleté en gelaat omdat dit de plaatsen zijn waarmee men vaak in de zon komt.

Een opeenhoping van pigment kan ook ontstaan door een letsel op de huid, variërend van een schaafwonde tot het gevolg van een agressieve behandeling (peeling, laser,…). Deze vlekken zijn meestal tijdelijk, maar het kan jaren duren vooraleer ze verdwenen zijn.

Een andere vorm van overmatige pigmentvorming is het zwangerschapsmasker, dan krijg je donkere vlekken in het gelaat, soms in de hals vooral tijdens een zwangerschap vandaar de benaming, maar eigenlijk kan eender welke hormonale verandering een dergelijke pigmentophoping veroorzaken. Het positieve is dat deze vlekken ook weer spontaan verdwijnen als de hormonale schommelingen zijn opgelost.

Weetjes over pigmentvlekken

  1. Het beste resultaat wordt behaald door professionele behandelingen te combineren met een aangepaste thuisverzorging.
  2. Het al dan niet makkelijk geneigd zijn tot het aanmaken van pigmentvlekken is ook een genetisch of erfelijk bepaalde factor.
  3. Als je eenmaal pigmentvlekken hebt of gehad hebt, zal je altijd gevoeliger zijn voor deze aandoening. Je gebruikt best het ganse jaar door een zonneblock.
  4. Zonneschade wordt in de huid ‘opgeslagen’ van in de prille kindertijd. Deze is zo vroeg nog niet zichtbaar, maar op latere leeftijd komen de pigmentvlekken wel tevoorschijn.

Behandel zelf je pigmentvlekken!

Thuisverzorgingsproducten worden vooral ingezet voor het voorkomen van pigmentproblemen. Het verwijderen van vlekjes vraagt een langdurige behandeltijd met professionele technieken.

Behandeling bij een huidspecialist

Behandeling bij een huidspecialist

Afhankelijk van het niveau van pigmentvorming zijn er twee soorten behandelingen:

  1. Pigmentbehandeling met Nanopore emicroneedling
    Pigment regulerende ingrediënten worden door het maken van microkanaaltjes in de huid gebracht en Dermalux LED licht helpt de hyperactieve aanmaak van melanine te normaliseren. 
  2. Pigmentbehandeling met Nanopore & IPL lichtflitstherapie
    Pigmentvlekken in de diepte van de huid worden verwijderd dmv lichtflitstherapie, Nanopore microneedling helpt de aanmaak van melanine te normaliseren en LEDlicht zorgt voor een sneller huidherstel en een beter resultaat.
Vind een huidspecialist in je buurt