Voeg de agenda toe aan jouw winkelmandje en ontvang hem gratis vanaf 200 euro met de kortingscode AGENDA 

Couperose

Couperose is de verzamelnaam voor een abnormale roodheid op de wangen en neus, soms zelfs op voorhoofd en kin, die gepaard kan gaan met zichtbaar uitgezette haarvaatjes (lijntjes of stervormig van uitzicht). Het is een cosmetisch storende aandoening, maar wel volledig ongevaarlijk.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose ontstaat door een abnormale verwijding van de kleine bloedvaatjes (haarvaatjes) in het gelaat, wat een duidelijk zichtbare roodheid veroorzaakt in het begin tijdelijk, later permanent. Dit gebeurt initieel doordat de vaatwanden verslappen en makkelijker uitzetten in bepaalde omstandigheden. Naarmate dit vaker en feller gebeurt, kunnen de haarvaatjes zich permanent verwijden en daardoor ook zichtbaar worden op de huid.

Waarom couperose ontstaat, is niet echt gekend, maar er zijn wel een aantal factoren die we hiermee in verband kunnen brengen bv. erfelijkheid, temperatuurschommelingen, alcoholgebruik en huidtype (lichte, gevoelige huiden ontwikkelen couperose het vaakst).

Weetjes over couperose

 1. Het beste resultaat wordt behaald door professionele behandelingen te combineren met een aangepaste thuisverzorging.
 2. Pikant voedsel of kruiden kunnen een verhitting van het gelaat veroorzaken waardoor capillairen uitzetten met op termijn blijvende schade aan de haarvaatjes tot gevolg.
 3. UV-licht verhoogt de vrije radicalen in de huid, deze hebben een afbrekende werking op de kwaliteit van vaatwandjes, waardoor deze verzwakken. Daarnaast veroorzaakt de zon een temperatuurstijging waardoor uitzettende vaatwandjes nog meer onder druk komen te staan.
 4. Chronisch gebruik van irriterende producten op de huid maken de huid gevoeliger en brozer, dus kwetsbaarder en meer geneigd tot het vormen van couperose.
 5. Een hoge zonnefilter is belangrijk.

Behandel zelf je couperose!

Een couperose huid is ook zeer gevoelig en kampt makkelijk met vochtverlies. Het is belangrijk om de huidverzorging hierop aan te passen.

Behandeling bij een huidspecialist

Behandeling bij een huidspecialist

Afhankelijk van het niveau van couperose heb je twee soorten behandelingen:

 1. Preventieve couperose behandeling bij tijdelijke roodheid.
  Opbouwende behandeling met professionele producten die de haarvaatjes versterken in combinatie met Rood LED licht voor collageenstimulatie en de ontstekingsremmende werking.
 2. Behandeling van permanente roodheid met zichtbare haarvaatjes. 
  Door middel van IPL-licht worden dunne bloedvaatjes gecoaguleerd waardoor ze niet meer zichtbaar worden. LED-licht en periodiek een aangepaste chemische peeling zullen helpen om de huidmatrix sterker te maken zodat haarvaatjes beter ‘ondersteund’ worden en bijgevolg minder makkelijk uitzetten.
Vind een huidspecialist in je buurt