Wegens staking bij BPost op 22/04/2024 kan uw pakket vertraging oplopen.

Terug naar overzicht

Parabenen: wat is het en welke risico’s gaan ermee gepaard?

Parabenen: wat is het en welke risico’s gaan ermee gepaard?
16
november

Anneleen Raevens

Lees je vaak het woord ‘parabenenvrij’, maar heb je geen idee wat het betekent en waarom dat zo belangrijk is? Geen zorgen, je bent niet alleen! De term ‘parabenenvrij’ wordt vaak genoemd in combinatie met cosmetica producten als een cruciaal voordeel, maar is het dat eigenlijk wel ?

We leggen het even kort voor je uit.

Wat zijn parabenen?

Onder de noemer van de parabenen valt een groep chemische stoffen die dienen als bewaarmiddel in make-up en huidverzorgingsproducten. Ze zorgen ervoor dat cosmetica niet bederft en houden bacteriën en schimmels tegen. Maar betekent dat automatisch dat parabenen altijd een positieve invloed hebben in cosmetica?

Wat zijn de risico’s van parabenen?

Over het gevaar van parabenen bestaan uiteenlopende meningen, gaande van uitgesproken voor omdat onderzoek zou hebben aangewezen dat ze veilig en risicoloos zijn tot helemaal tegen omdat ze mogelijks een belangrijk rol spelen in de ontwikkeling van tumoren en borstkanker.
Omdat hier tot op vandaag nogal wat controverse over is, kiezen meer en meer cosmetica producenten voor de aanbieden van ‘parabenenvrije producten’. Dat wil niet zeggen dat de bewaartermijn van producten verkort werd, gewoon dat er met andere ingrediënten gewerkt wordt (meestal niet-chemisch) die zeker onschadelijk zijn.

Hoe herken je parabenen?

Parabenen worden gekenmerkt door een verplicht E-nummer, die terug te vinden zijn tussen de ingrediënten/INCI’s van het product op de verpakking. Je herkent parabenen door de E-nummers E214 tot en met E219. Alternatieven voor bewaarmiddelen zijn zuren en plantenextracten met zelfbewarende eigenschappen, die geen schadelijk effect hebben op de huid.

Parabenen bij Beauty in a Box

Aangezien de onzekerheid m.b.t. de veiligheid van parabenen, kiest Beauty in a Box ervoor om vooral producten en make-up aan te bieden die volledig parabenenvrij zijn.

Bekijk hier ons assortiment huidverzorgingsproducten van Mila d’Opiz, LOOkX Skincare en Mineral Care. Daarnaast is onze make-up ook parabenenvrij! Bekijk het LOOkX make-up assortiment hier.

Terug naar overzicht