Wegens staking bij BPost op 22/04/2024 kan uw pakket vertraging oplopen.

Terug naar overzicht

Het effect van fruitzuren in huidverbeterende cosmetica

Het effect van fruitzuren in huidverbeterende cosmetica
22
januari

Anneleen Raevens

Wist je dat onze huid het grootste orgaan is van je lichaam? Het onderhouden ervan vraagt dan ook een vaste toewijding. Je kan het vergelijken met het onderhoudt van je huis. Je dweilt het wekelijks om ervoor te zorgen dat vuil zich niet opstapelt en dat je thuis een propere omgeving blijft. Een principe dat je ook moet toepassen in je huidverzorging. Als je er niet voor zorgt dat het overbodige verwijderd wordt, creëer je een opstapeling van vuiligheden met als resultaat een doffe uitstraling en verstopte poriën die de aanmaak van puistjes stimuleert.

Het “proper” maken van je huid is onder andere de taak van de fruitzuren, ook wel hydroxy acids genoemd. In deze blog gaan we even dieper op in wat fruitzuren precies zijn en welke positieve voordelen ze hebben op onze huid.

Wat zijn fruitzuren?

Zoals de naam het al zegt vindt je fruitzuren vooral terug in vruchten zoals appels en citroenen. Dit is een beetje verwarrend omdat je fruitzuren ook kan halen uit melk en amandelen. Deze groep van ingrediënten worden voornamelijk verwerkt in peelings zoals de LOOkX Skincare Derma Skin Polish Pads, maar wist je dat het ook terug te vinden is in crèmes? De Fruit Acid Cream van Mila d’Opiz is een 2in1 product dat de werking heeft van een peeling en de huid verzorgt, herstelt en hydrateert.

Een fruitzuur op zich exfolieert de huid, maar zorgt er namelijk niet voor dat ze gehydrateerd is, wordt herstelt en beschermt. Daarom zijn onze producten zo uniek. Ze doen beide.

Er bestaan twee soorten fruitzuren: AHA’s en BHA’s. AHA staat voor Alpha Hydroxy Acids, en staat voor glycolzuur, melkzuur en citroenzuur. Onder BHA’s, in het verlengde Bèta Hydroxy Acids, bevindt zich glycolzuur.

Wat is de werking van fruitzuren?

Onze huid vernieuwt zich om de 6 weken waarbij dode huidcellen naar boven worden gebracht om plaats te maken voor de nieuwe cellen. Zoals ik voorheen al uitlegde, zorgt een opstapeling ervan dat de huid verstopt en een doffe uitstraling krijgt.

Fruitzuren zorgen ervoor dat de dode huidcellen losgeweekt en verwijdert worden (exfoliëren), waardoor de volgende crème nog dieper in onze huid kan dringen en zo extra resultaat kan behalen.

Het resultaat?

De exfoliërende werking van fruitzuren heeft een positief effect voor meerdere huidproblemen. We sommen ze even op:

  • De huid ziet er opnieuw gezond en egaal uit (minder dof en vermoeid)
  • Vermindert fijne lijntjes en rimpels
  • Vermindert pigmentvlekken
  • Vermindert rosacea
  • Vermindert acné

Welke fruitzuren zijn goed voor mijn huid?

Fruitzuren bestaan in verschillende graden. Bekijk daarom goed naar het percentage dat verwerkt zit in het product. Een veilige zuurtegraad voor thuisgebruik is steeds tussen de 5 en 10 %. Onder de 5% hebben de zuren geen effect. Boven de 10 % mag het product enkel gebruikt worden door een professionele huidspecialist door zijn diepere werking. Het gebruik van een hoger percentage zonder voorkennis kan leiden tot permanente huidproblemen.

Enkele tips bij het gebruik van fruitzuren

  • Ga nooit na een peeling onmiddellijk de zon in
  • Smeer na een peeling steeds een beschermende zonnecrème met een hoge zonnefilter zoals de Dr. Rimpler Sun SPF50+.
  • Peel met mate bij gevoelige huiden
  • Peel niet te intensief
  • Breng na de peeling steeds een verzorging aan

Terug naar overzicht